Translate

English German Russian Spanish

Нашия екип

Васил Вълков

Васил 

Вълков 

старши 

треньор
Нашия екип

Тренировки

СЗ Младост

Вторник: от 19:00

Четвъртък: от 19:00

Неделя: от 17:00

 

Зала ОУ "А.Г. Коджакафалията"

Понеделник: от 19:00

Сряда: от 19:00

Петък: от 19:00

 

Зала гр. Камено

Сряда: от 19:00

Петък: от 19:00

Зали

СЗ Младост

к-с "Славейков" бул. "Ст. Стамболов"

 

Зала Бургас - център

ОУ "Александър Георгиев-Коджакафалията"

 

Зала гр. Камено

Контакт с нас

(359) 885963541

(359) 884378242

Джийт Кун До (JKD)

    Брус Лий е роден на 27 Ноември 1940 г. (годината на Дракона) в Сан Франциско. Истинското му име е Лий Джън Фен. Майката, Грейс, не е мислила за американско име, a бащата тогава представял известната китайска опера в Ню Йорк. Така, една от работещите в болницата измисля името Брус. Майката се съгласила и оттогава той е Брус Лий. Скоро след това семейството се завръща в Хонг Конг. Филмовата кариера на Брус в Хонг Конг започва когато е едва 6 годишен. Режисьорът на последния филм на баща му го вижда по телевизията и бил толкова силно впечатлен че му предлага роля в него. Това било началото, довело до около 20 филмови роли и постоянно увеличаваща се популярност сред публиката в Хонг Конг.
   Брус започва обучението си по бойни изкуства под ръководството на учителя Ип Ман. В действителност Брус имал повече учители. Времето минавало и неговият интерес към бойните изкуства ставал все по- явен. Той бил млад,енергичен и конкурентен. Скоро той опознава основата на Wing Chun - KungFu. Преди да се дипломира като бакалавър по ФИЛОСОФИЯ Брус среща Линда Емъри, студентка, записана в неговия курс и през 1964 г. те сключват брак. Скоро след това се преместват в Калифорния. През 1965 г. се ражда техния син Брандън, а няколко години по-късно и дъщеря им Шанън. Когато Брус дебютира с демонстрации на бойни изкуства Ед Паркър е започнал да ги включва във филм. Няколко години по-късно съдбата се намесва, когато Ед се учи при Джей Сирбинг. Джей, споменава, че един от неговите приятели Бил Дузиър (продуцент на ТВ сериала Батман, 1966 г.) купил правата на Green Hornet и се нуждаел от Като. Паркър му показал филма с Брус, а останалото вече е история. Като Като в епизодите на Green Hornet Брус запознава стотици хора с красотата, творческият характер и силата на бойните изкуства. Брус бил уверен, че Green Hornet ще се окаже неговият "голям удар", но след като сериала бил спрян само след един сезон разбрал, че сериите определени като източни са няколко и то доста отдалечени. Той получава малка роля в Marlowe - игрален филм с участието на Джеймс Гарнър, взема участие в няколко епизода на Longstreets - ТВ сериал с участието на James Fransiscus, но основно кариерата му не била много успешна. Тогава той решава да отвори школи ( Knooks), създадени само за най-заинтересованите от бойните изкуства ученици. Сред учениците му били Steve McQueen, Kareem Abdul-JAbbar, James Coburn, Dan Inosanto и др. В САЩ Брус Лий познавал много почитатели в областта на бойните изкуства. Един от тях бил голям познавач в Нунчаку и Кали - г-н Дан Иносанто. Те обменят своите техники. Не след дълго Брус Лий схванал основните положения за използването на нунчако и Кали.
     Началото на 70-те години заварват Брус да прекарва все по-голяма част от времето си между Холивуд и Хонг Конг. Предложенията започват да "валят" от много и различни източници и той се озовава в непрекъснати постоянни пътувания по работа и проучване на места за предстоящи проекти. Обезсмъртяването на Jeet Kune Do си остава неговата основна задача, така че той завинаги се отдава на нея, прехвърляйки отговорността за преподаването на Дан Иносанто.  През 1970 г. Брус Лий претърпява много тежко нараняване на гърба. Лекарите му препоръчали да прекрати практикуването на бойни изкуства и да лежи, за да може гърбът му да оздравее. "Това може би беше обезкуражаващия момент в живота на Лий", казва Линда Лий. Брус остава на легло, на практика излегнат на гърба си, но не изоставяйки действително работата си - резултата е книгата "Пътят на Джит Кун До" (Tao of Jeet Kune Do). Значителна част от работата е свършена през това време. Лий решава да завърши книгата през 1971 г., но заангажираността в киното не му позволява това. Брус също се колебаел дали е целесъобразно да публикува работата си, защото чувствал че би могла да бъде използвана за грешни цели. Брус възнамерявал книгата да представлява запис на начина на мислене на един мъж и да може да се ползва и като ръководство, а не като книга с инструкции. Тя е публикувана за първи път през 1975 г. Също така книгата е била непълна и е завършена от неговата съпруга - Линда Лий , Гилбеър Л. Джонсън и Дан Иносанто. Брус Лий е починал на 20 Юли 1973 г., като обстоятелствата около неговата смърт така и не са били изяснени. Хонг Конг бил зашеметен от съобщението за смъртта на Лий. Стотици почели погребалното шествие.
     Джийт Кун До е изкуство, чиято философия и практика черпи от богатството на съществуващите бойни изкуства и системи, насочва човека към освобождаване от класиката, към развитие според уникалността на отделната личност и споделяне на общите принципи, методи и техники, характерни за повечето бойни изкуства, както и за хора разкрепостени от догмите. Брус Лий пръв предвиди и извърши революционен скок в бъдещето на бойните изкуства, създавайки Джийт Кун До – един вечно притичащ процес на развитие и усъвършенстване не само в тези изкуства, но и в живота, работата, учението, семейството и любовта. Самият процес на възникване и развитие на философията и практиката на Джийт Кун До е свързана със съпътстващи процеси на съзиждане, разграждане, приобщаване, разширяване, експериментиране до изкристализиране на целите и концепциите на един непрекъснат процес, който всъщност трябва да представлява голямата философско-прагматична характеристика на така нареченото изкуство Джийт Кун До. С учредяването на Образователна фондация на Брус Лий се прие, че пълното обозначение на приноса и пътя, очертан от ненадминатия Брус Лий е Джън Фен Джийт Кун До. Разбира се това е името,което свързва името на Брус Лий с неговия с неговия философски и реален принос към бойните изкуства и както той е желаел да не се спекулира излишно. За неговите последователи най-важното е да разбират и практикуват бойните изкуства като личности, като творчески индивиди и да не робуват на техники, методи и подходи, които не са подходящи за тях.
  Човек трябва да изхожда винаги от своята личностна уникалност и да практикува и експериментира на тази база. В тази връзка философията и практиката на Джън Фен Джийт Кун До стимулира творчеството, индивидуалния поглед и подход при пълна свобода за експериментиране на всичко онова, което инструкторът преподава на своите обучаеми. Затова в изкуството на Брус Лий инструкторът е водач на ученика, показвайки и насочвайки го във вечните принципи и доказани истини. Всъщност това изкуство няма граници, и по-точно това е един непрекъснат процес на саморазвитие на човека. За очертания или граници не може да се говори, тъй като тогава спира процесът, най-важният принцип на Джън Фен Джийт Кун До, и тогава нещата застиват и обричат трениращия на застой и самоограничаване. Разбира се, редно е да споменем, че практикуващите изкуството на Брус Лий изучават базата, наречена Джън Фен, с която се слага началото и на самото разкрепостяване и откъсване от класиката. Изучават се принципите, методите и техниките в най-прагматичния и ефективен вариант на западния бокс, на тайландския бокс, на френския бокс Савате, филипинския бокс и филипинското ритане, модернизиран Уинг Чун Кунг Фу, трапинг и граплинг диапазони, както компактни и остри оръжия. Не е възможно да се обхванат всички аспекти на практикуването, които се включват в процеса, наречен Джън Фен Джийт Кун До, но е достатъчно да се спомене, че това изкуство приема, приспособява и генетично имплантира непрекъснати техники, принципи и подходи от съществуващите в своето многообразие бойни изкуства и черпи стимули за своето богатство и разнообразие от древните и модерни направления в света на бойните изкуства. В етапа на съвременното развитие на бойните изкуства продължава тенденцията, която разви Брус Лий, а тя е сближаване, коопериране и взаймно проникване на съществуващите бойни изкуства, която всъщност е и връщане към неините същински корени. Всички те са възникнали за нуждите на самозащитата, оцеляването и защитата на човешкия род. В днешно време, наред с театралното, демонстративното и състезателно направление, се усеща необходимостта от възстановяване на техния прагматичен и реалистичен първоначален замисъл. Освен това общата глобализация оказва целенасочено влияние върху сближаването на бойните изкуства. По тази причина Джън Фен Джийт Кун До работи в тесни контакти с представители на другите бойни изкуства и успешно подпомагат този естествен процес на сътрудничество и взаймодействие между различните бойни изкуства и стилови разновидности. Факт е приложението принципите на Джийт Кун До в специалното войсково и полицейско обучение. Източник: Интернет